17



x
  • 170827-Maket-03
  • 170827-Maket-04

Kepenek Masterplan




  • Team: Harun Ekerbiçer, Aras Burak, Pinar Özbilen Ekerbiçer, İdil Kantarcı
  • Project Date: 2017
  • Client: Toplu Konut Idaresi
  • Plot Size / GFA: 299,000m2 / 83,296m2
  • Collaborators:
    • Models: Eşref Madanlar / Atölye 78
    • Animation: Sachin Joshi

In the countryside of southeastern Turkey, we have proposed to have a network of neighborhoods that are interconnected via pedestrian walkways uninterrupted by vehicular traffic. The branching arrangement of clusters that are made of twenty, thirty townhouses in their intersections, form meeting points for the population within the Kepenek Masterplan. The central node includes the shopping district and also serves as a viewing deck for the inhabitants, providing a great view of mountains of Kepenek, Mus. The competition entry was submitted to Toplu Konut Idaresi, TOKI Turkey and was not awarded in 2017.

x
  • 170922-Durham-01

Durham Hub




  • Team: Aras Burak, İdil Kantarcı, Jale Sarı
  • Project Date: 2017
  • Competition Entry: Design Leadership Council, Perkins+Will
  • BUA: 45,000m2

Education is not only about gathering knowledge. It is also about developing awareness for social justice by setting up a base for dialogue between people with different social background, experience and values in life. Durham is a city of education, the site is placed between the three major research universities; Duke University, NC State University, and the University of North Carolina at Chapel Hill, where a young, vibrant community exist.

The driving force of the project is to create a model for the new developments in the American cities with an efficient land use by promoting density, with indeterminate space frame, allowing future change take place easily within. The design is a city square with a third dimension. The city building – the urban room is a mix-use building catered for millennials. Through robust programmable public space and ambitious educational & partnership initiatives, the institution becomes an active participant in the region – attracting wider interest for its iconic urban interior. Building also accommodates some program of the Research Triangle Park.

A semi-outdoor urban room is created by folding up the typical building stock of in the city by literally copying the ratios of an already functioning police station on site as the first base unit for the development. In summer, south facing aperture fills the void with natural light and for the darker winter days, the illuminated zone becomes an inviting figure in the cityscape attracting the flow of people from city.

Live-work and the co-working spaces face inwards and the living spaces face outside while the top and bottom serve as shared spaces functioning as lobby, multipurpose space, exhibition hall. Supermarket at the ground floor assures the activation while a library, public pool, gym, retail and f&b attract public on the top as anchors that will become destination for not only the occupants of the building but the Durham citizens as well where they can enjoy 360 degree Durham view.

Using prefabricated construction methodologies and applications to build Urban Room allows the designers to integrate new innovations and technologies to the design in different locations. The essential benefit of using prefabricated design in Durham is to reduce potential ecological impacts on the site. Choosing an offsite construction technique helps creating a seamless transition from designing and manufacturing in controlled environments to the site for a quick assembly. This controlled environments provides an optimum storage for local materials to be stored, used and get recycled.

x
  • 170922-Bandirma-04
  • 170922-Bandirma-03
  • 170922-Bandirma-02
  • 170922-Bandirma-01
  • bandirmapark-02
  • 170319-bandirmapark
  • bandirmapark-03

Bandirma Park




  • Building Office: Aras Burak
  • Date: 2017
  • Type: Competition
  • Location: Balıkesir / Turkey

Bandirma Park will become an iconic development  that accommodates design students, professionals and host temporary pavilions, sponsored events. The masterplan is at the same time aiming to create a weekend destination for the city to socialize.

As you approach using the ferry from İstanbul to Bandırma, you will start seeing the tip of the convention hall. And as you get closer, on the top of this beautiful hill you will see the silhouette of all of the buildings. We have aimed to create this unique experience through architecture by maximizing the negative space in the buildings that will not count as part of floor area. While we do this, each building started have its own courtyard, its own atrium that becomes a pocket in the park experience – almost like a cave. The iconic character of the buildings is to an extreme extend that 5 star hotel is hosted within a pentagon shaped plan and the four star hotel is located within a rectangular plan.

We were astonished by the beauty of the existing landscape so we wanted to keep our interference to minimum. Apart for a network of walkways to ensure the park is secure and easy to navigate through, the landscape is proposed to remain untouched. On further stages of the project, the ruins of the military buildings can be carefully cleaned up and these spaces can become outdoor cafes, pop up stores. The ruins would be developed by the designers that occupy the buildings following a competition phase every year. Which will allow us to have a richer spatial experience within the park, not dictated by one group of designers only.

To keep our interference with the preserved zone to minimum, we proposed a local market like tent built on cables that run from the centre of the park to each building within the masterplan, for semi-shaded space above the exposed ruins. The edges of the site is occupied with the buildings forming a circular path around the hill which can potentially turn into a full circle development in the future allowing the ring road to meet Marmara Sea. All back of house and vehicular access is located at the close proximity to the existing road and the central part of the park is reserved for pedestrians.

The retail space is proposed to have three types. First being the permanent retail space below the 5 star hotel, second as the spilling out towards the central – transitional kiosks in the park and the third as the temporary cafes, pop-up shops within the listed buildings. The mall is located under the five star hotel and is a semi-indoor space opening towards the centre of the park like a castle bridge.

Bandirma Park has the flexibility to expand, by adding in-between structures in the near future because of the necklace like arrangement of buildings around the central point of the park.